13 Şubat 2013 Çarşamba

Bayram Kömbesi


  Selamlar kavanozdan blog sakinleri :) Hayatımda ilk defa bir tarif vereceğim bakın rezil olsam bile gülmeyin anlaştık mı? Bu tarifi anneannemden aldım, memlekette bunu özellikle Ramazan Bayramlarında yaparlar, koli koli yapardık biz de bundan, bak özledim şimdi :) Komşular birbirine yardıma giderdi çabuk yapılsın bayrama yetişsin diye, onca teyze nine toplanınca da bir günde biterdi. Adına çörek diyenler de var ama biz kömbe diye biliyoruz. Yüzyıllardır süren bir gelenek orada bu, bayramda yapılır ve eşe dosta dağıtılır ayrıca gelen misafire çayla ya da şerbetle ikram edilir. Laf aramızda anneannemin yaptığı kömbe meşhurdur orada, kimse onun elini tutturamıyor :D Bir de bunu hiç dolaba falan koymuyoruz zaten kuru saklanması lazım ve 3 ay dayanıyor hiç bozulmuyor, sadece nemli ortamda olmaması lazım. Vallahi ya 3 ay dayanır bir şeycikler olmaz, biz memlekette yaptığımızda kolilerle taaa Ereğli'deki teyzemlere gönderirdik :) Şimdi geçelim tarife, bakın nasıl anlatacağım bilmiyorum gülmeyin.

  Süt, çok az maya, bi tutam tuz ve alabildiğine kepekli undan bir hamur yapıyoruz. Süt yerine su da olabilirmiş ama böyle daha lezzetli oluyor. Nerede bunun ölçüleri demeyin göz kararı halledin lütfen çünkü anneannem alışmış yıllardır yapmaya bi ölçüsü yok dedi zaten bu işlerden anlayan yapar dedi. O dedi ben değil :) Neyse işte hamuru güzelce yoğurduktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur kabının üstünü nemli bir bezle örtmemiz lazımmış.

  Dinlenen hamuru gayet büyük parçalara ayırıyoruz. O Kadar büyük parçayla uğraşamam derseniz boyutunu istediğiniz kadar ayarlayın işte. Sonra bu parçaları oklava ile birer santim kalınlığında açıyoruz bir güzel. Açılan yufkanın içine her yerine gelecek şekilde yeteri kadar margarin ve tahin sürüyoruz. Bu arada margarinin oda sıcaklığında beklemiş olması lazımdı söylemeyi unuttum :) İsteyen tahinin yanında pekmez de sürebilir. Ardından yufkamızı en ortasından deliyoruz ve buradan başlayıp dışa doğru rulo şeklinde yuvarlıyoruz. En son kocaman bi halka olunca bir yerinden koparıp bir ucundan ufak bezeler halinde sarıyoruz. Bu şekilde her yufkadan dört ya da beş tane beze hazırlamış oluyoruz. Anlatabiliyor muyum kendimden şüpheliyim ama devam edelim :)

  İçi tahinli bezelerimizi alıyoruz ve oklava yardımıyla, ben merdane öneririm, bir parmak kalınlığında ufak bir daire şeklinde -bir el büyüklüğünde ya da o civarlarda- açıyoruz. hamur yırtılır tahini dışarı taşar falan diye korkmayın taşsın bir şey olmaz. Bütün bezeleri bu işlemden geçirip kömbe haline getiriyoruz.

  Neredeyse hazır..

  Bir kapta yoğurt, sıvı yağ, çörek otu, biraz un ve susamdan oluşan koyu kıvamlı bir karışım hazırlıyoruz. Hazırladığımız bu yüzü, fırına atarken kömbelerimizin sadece üst yüzüne süreceğiz. Biz yaptığımız kömbeleri bir tepsiye yerleştirip yoğurtlu yüzü de hazırlayıp fırına gönderirdik pişirme işlemini fırında yaparlardı. Muhtemelen sıcaklık 300 derece falan olurdu. Evdeki fırınlar da iş görür tabii, geçen yıl yapmıştı annem. Fırını önceden ısıtmalısınız derece hakkında bir fikrim yok, kömbeler tepsiye yapışmasın diye ne yapılır emin değilim, tepsiye margarin sürülebilir sanırım, yağlı kağıt olur mu ki acaba? Fikri olan? :)

Resimleri netten buldum tam olarak değil ama işte bunlara benzer bir şey çıkıyor ortaya. İkinci resim daha çok benziyor aslında. Bir gün vakit bulup yaparsam kendi yaptığımın resmini eklerim :)

  Bu kömbeleri daha sonra fırında tekrar ısıtabilirsiniz, ya da soba üstünde ya da mikrodalgada. Sorun olmaz, ayrıca sıcakken daha güzel :) Memlekette bunu yaptığımızda öyle çok olurdu ki akşamları yemekte ekmek yerine falan kullanırdık artık :D

  Neyse işte böyle yapılıyor ve tadına doyum olmuyor efendim (: Biraz zahmetli olduğundan çokça yapmayı tercih ediyoruz biz hep. Bir de ben pekmezli sevmiyorum çok tatlı oluyor. Bu işlerden anlayanlardan ricam tarifte yanlış görünen bir şey varsa beni uyarın lütfen :) Yapan olursa da gelip yaptım oldu şahane falan yazarsa sevinirim ^^

Afiyet olsun (:

~Sessizgemi~

18 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Bir de yapıp tadına bakın nasıııl lezizdir :))

      Sil
  2. pekmezli sevmiyorsan haşhaş öneririm :) çok leziz olur :)

    YanıtlaSil
  3. Valla cok guzel anlatmissin, sen anlatirken ben yaptim bile kafamda, ama cok zahmetli gorundu bana, gercekte yapmam sanirim:)) ama tarifi veris sekline bayildimn yer yer koptum:)) Harikasin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatabilmiş olmama sevindim şuan, teşekkür ederim :) Biraz zahmetli evet, o nedenle yılda bir kez çokça yapılır bu :)) hahah tekrar teşekkür ederim (:

      Sil
  4. aa deep çingusuyla anlaşıp beni pilates topu gibi şişirmeye karar verdiniz ben anladım artık :) bu ne yahu çingum, zaten evde fırıncıya döndüm, hamurlar içinde debeleniyorum yapmayın artık :)

    ama bu zor ki, denesem yapabilir miyim acaba? belki annemle yaparsam olur. bir de biz kurabiyelerde falan yağlı kağıt kullanıyoruz ama bunda oluyor mu bilmiyorum.
    ne de güzel anlatmış çingum benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah deep çingusu öyle bir plan içerisinde olabilir evet :D Ama benim öyle bi niyetim yok çingu emin olabilirsin :D

      Aslında biraz uğraş gerektiriyor ama çok da zor değil, ilk seferde annenle deneyebilirsiniz :) Yaparsanız gelip nasıl olduğunu yaz ama merak ederim ^^ Bilemedim ki ben de işte ama annen bilir sanırım yağlı kağıt olur mu olmaz mı, tepsiyi margarinlemek de işe yarar ama o çok yağlı olur sanırım.
      hihih teşekkür ederim çinguumm :D

      Sil
  5. Vaka çözerken/çözdükten sonra iyi bir atıştırma olabilir, sanırım. Senin eserini görmek istiyoruz Kavanozdaki Beyin halkı olarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın oldukça iyi olur hem de, özellikle vaka çözüldükten sonra :) Yaz gelsin ancak o zaman yapabilirim, çünkü mutfak çok soğuk ya, uzun süre kimse beni orada tutamaz :) Kavanozdakibeyin halkı çok haklı ama biraz beklemek zorunda :)

      Sil
    2. Yazın beklerim ama :D

      Sil
    3. Kesinlikle, söz sözdür :D

      Sil
  6. ha haaa müthiş bişiye benziyo buuuu.
    ben yapamam ama not aldım iyi bilen birine yaptırıp yiycam.
    :)
    aman da aman da yemek blogu da olurmuş da.
    :)
    ne iyi ettin yaaaa.
    :)
    anneanne kömbesi.
    kömbe ha. ik defa duydum ne hoş isim ya.
    kömbe çöerği.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthişten de öte buu :)
      peki öyle yap ama sonra fikrini söyle lütfen :)

      hahah o kadar da değil canım nice yemek blogları var, benimki amatörce bi tarif sadece :)

      eh çakıltaşı çingusu merak eder de ben yazmaz mıyım hiç :)

      kömbe pek bilinmiyor evet ama orijinal adı bu ^^

      Sil
  7. gaziantepte bayram kahkesi derler hemen hemen aynıdır bayramda cerez niyetine yeniyor tadı cok güzeldir ve bozulmuyor :) hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Illidan, Bayram kahkesi not aldım belki bir gün yapmayı denerim :) Evet bu tür şeyler pek bozulmuyor, hatta anneannem bayram için şuan yapıyor bi dolu :) Hayırlı ramazanlar :)

      Sil

Öyle okuyup kaçmak olmaz sevgili okur, fikrini belirt, bir selam et, bir ses ver, çekinme :)

Not: Yorum yaparken lütfen Türkçemizi koruyalım.

^.^