2 Aralık 2012 Pazar

Maya Uygarlığı 2~


  Bir önceki postta Maya halkı ve Maya uygarlığı hakkında biraz bilgi vermeye çalışmıştım. Onlar hakkında söylenebilecek daha pek çok şey var. Yönetim biçimleri, kadınların siyasetteki yeri, inanışları, mimarileri ve daha pek çok şey.. Fakat artık takvimlerinden ve kehanet hakkındaki şeylerden söz etmek gerek.

  Mayaları bu kadar tanıtmaya çalışmamın sebebi çoğu kişinin onların uzaylı olduğuna veya uzaylılar tarafından kaçırılıp götürüldükleri için yok olduklarına inanmasıydı. Ne yalan söyleyeyim küçükken ben de buna inanırdım :)

  Her neyse..

  Mayalar on tabanıyla değil yirmi tabanıyla, yani yirminin kuvvetleriyle sayıyorlardı. Bu sistemin taban değeri 5'ti. Klasik-öncesi Mayalar'da sıfır kavramının mevcut olduğu bilinmektedir. Yazıtlar, yüz milyonlu sayılarla hesaplar yaptıklarını ortaya koymaktadır. Son derece kesin astronomik gözlemlerde bulunmuşlar, Ay ve gezegenlerin hareketlerinin diyagramlarını yapmışlar, Güneş tutulmalarını önceden tahmin edebilmişlerdir.

  Mayalar aslında birden çok takvim sistemi kullanmışlar. Bugünkü antropolojik ve arkeolojik bilgilere göre yirmiye yakın takvim sistemi geliştirmişler. Bunlardan en ünlü olanı bildiğimiz güneş takvimi. Haab adını verdikleri takvimde bir güneş yılını 365,2420 olarak hesaplayarak o dönemin şartlarına göre bu günkü bilim insanlarını bile şaşırtmışlardır. Modern astronomiye göre bir güneş yılı tam olarak 365,2422 gündür. Yani dakika ve saniye gibi zaman ölçülerinden yoksun olduğu varsayılan Mayalar'ın hesabı ile modern astronominin hesabı arasındaki yıllık fark yalnızca 17 saniyeydi.

  Bunun dışında Ay döngülerini takip ettikleri bir ay takvimi ve Venüs döngülerini takip ettikleri bir başka takvim var. İlginç bir şekilde, ancak bugünkü modern astronomi hesaplamalarıyla bilinen Venüs yılını da daha o zamanda hassas bir biçimde saptayabilmişler. (Üstelik modern astronomi bunları hesaplarken teknolojiyi kullanıyor, Mayalar'ın ne bilgisayarı vardı ne de gelişmiş teleskopları) Mayalar'ın 584 gün olarak hesapladıkları Venüs yılı, günümüzde 583,92 gün olarak saptanmıştır. Mayalar bilinmeyen bir şekilde Venüs'e Güneş'ten bile daha fazla önem vermişler. Kimileri Mayalar'ın Venüs'e bu kadar önem vermesini kadim zamanlarda bölgeye Venüs'ten gelmiş olabilecek ziyaretçilere bağlar. (Neden Olmasın ^.^) Ayrıca Mayalar iki yeniay arasında geçen süreyi (Kavuşum ayını) 29,53020 olarak hesaplamışlar ki bu süre günümüzde 29, 53059 olarak saptanır.

  Tzolkin (Zolkin) adını verdikleri 260 günlük, manevi rehberlik ve kehanetler için kullanılan takvim sistemleri de önemliydi. Bu takvim kendi içinde 20 günlük ve 13 günlük döngülerden oluşuyor. Her günün farklı bir ruhsal varlığın hakimiyetinde olduğu görüşüne inanan Mayalar bu takvime ayrı bir önem veriyorlardı. Doğdukları gün evrene hakim olan ruhsal güce göre hayatta neden var olduklarını ve nasıl bir yaşam amaçları olduğunu anlıyorlardı. Yani her biri belli bir amaç uğruna dünyaya geldiklerine inanıyorlar ve buna göre yaşıyorlardı. Kaderinde kahramanlık görünen kişi yaşamını buna göre sürdürüyordu vs.. Bu şekilde kargaşa engelleniyordu ve her bireye kendi yeteneklerine göre gelişebilme imkanı veriliyordu. Çünkü herkes yapması gerekeni yapıyordu. (Şimdiki gibi abi ben ne olacağım, benim yaşama amacım ne, bu dünyaya neden geldim, vay ben başımı alıp nerelere gidem, benden bi adam olmaz filan gibi bunalımları, dertleri ve mazeretleri olmuyormuş yani..) 


  Yaklaşık 5125 yıllık 'Uzun sayım' dedikleri bir döngü var. Bu da Mayaların bir başka takvim sistemi. Bunun içinde 'tun' adını verdikleri 360 günlük bir zaman birimi, 'katun' dedikleri yaklaşık 20 yıllık yani 20 'tun'luk bir zaman birimleri ve yaklaşık 394 yıla denk düşen 'baktun' dedikleri bir zaman dilimi var... Uzun sayım 13 baktundan oluşuyor, bu da yaklaşık olarak 5125 yıl ediyor. İşte şu meşhur 21 Aralık 2012 de sonu gelecek diye bahsettikleri takvim de bu.

  Yalnız bu takvimle ilgili vikipedide birimler şu şekilde verilmiş hangi kaynak doğru pek emin olamadım bu yüzden onu da belirteyim: Mayalar'ın Uzun Hesap denilen, oldukça uzun dönemleri içeren bu şaşırtıcı zaman hesap sistemlerinin başlangıç noktası tam olarak M.Ö. 3113 yılının 12 Ağustos günüdür. Tarihler ve süreler bu takvimde Ay, Güneş ya da Venüs yılıyla değil, tekrarlanan uzun dönem katlarıyla ifade ediliyordu. Bu sistemde 7,200 güne 1 katun, 144,00 güne 1baktun, 2,880,000 güne 1 pictun deniyordu. En uzun dönem olan alautun ise 23,040,000,000 günü (yaklaşık 63 milyon yıl) kapsamaktadır. (Diyor sevgili vikipediciğim)



  Ayrıca bilinen tarihlendirmelerden bir tanesi Maya takviminin yaklaşık 16 milyar yıl kadar önce başladığını söylüyormuş. Bu da aslında evrenin başlangıcındaki büyük patlamaya (BigBang!) denk düşüyor. Bir Maya büyüğüyle konuştunuz zaman takvimin tamamıyla sonlanmayacağını, bir döngü bittiğinde başka bir döngünün başlayacağını söylüyor. Yani takvimin biteceği söylenen şu malum günde takvimin son günü bitiğinde aslında yeni bir döngü başlayacak.

  Her döngü bitip yenisi başladığında bunun önemli arınmalara, toplumsal ve dünyasal anlamda çok büyük değişikliklere yol açacağı söyleniyor. (Hurafe bunlar kardeşim)

  21 Aralık 2012 tarihi bize arkeologların verdiği bir tarih, Mayalar son tarihin bu olduğu yönünde hemfikir değiller. Onlar, özellikle İspanyollar geldikten sonra, son tarihin bilgisini kaybettiklerini söylüyorlar. Bu nedenle 21 Aralık tarihine net bir şekilde odaklanmak gereksizdir. Kesin olan bir şey varsa o da Uzun sayım bittiğinde yeni bir Uzun sayım döneminin başlayacağı. Maya takvimleri bildiğimiz takvimlerin aksine sonsuz bir döngü olarak tasarlanmış. (Bana göre birer saat gibi çalışıyorlar, takvim yerine dev birer zaman sayacı olarak düşünülebilirler. Zaman doğrusal değil döngüseldir.)  



  Maya kehanetindeki 'son' bizim algıladığımız gibi ölüm ve felaket anlamında değil, bir güneşin batışı ve yeni bir güneşin doğuşu, yeni bir zaman döngüsü, yeni bir başlangıç yani manevi bir anlamdadır. Bununla birlikte dünya tarihi boyunca gerçekleşen büyük felaketlerin ve tufanların Maya takvimlerinde öngörüldüğü söylenmektedir.

  Bu arada 12 Aralık 2012 tarihine yaklaşırken CERN'de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyi ile ilgili önemli söylentiler dolaşmakta. Tam da kehanette belirtilen günde LHC'nin ilk kez tam kapasiteyle çalışacağının söylenmesi oldukça ilginç. LHC'nin tam kapasiteyle çalışması sonucu ortaya mini karadeliklerin çıkacağı ve bu yüzden dünyanın sonun geleceği düşünülüyor. Tabii böyle bir tehlike ihtimali varsa bilim insanları bunu göze alacak değillerdir herhalde diye düşünüyorum. Kaldı ki deneyde görev alan hiçbir bilim insanı söylentileri ciddiye bile almıyor, deneyin böyle bir sonuca sebep olacağını düşünmüyor.

  İnsanlar felaketlere neden bu kadar meraklı anlamıyorum. Evren 21 Aralıkta çökerse sırf negatif enerjiden çökecek herhalde. Biraz pozitif olmak lazım. Ben enerjiye inanırım, olumlu düşünelim olumlu şeyler olsun. Merak ediyorum, Mayalar matematiksel zekalarını bu kadar mükemmel kullanabilen bir halk olarak krallarını memnun etmek, ayinlerini yapacakları günleri belirlemek, ekim ve hasat zamanlarını takip etmek ve bunun gibi şeyler için böylesine karmaşık ve harika takvimler yaparken gelecekte bunların insanların kafasını bu denli karıştıracağını ve böyle felaket senaryolarının yazılacağını tahmin etmişler miydi acaba? Daha da merak ettiğim şey bu kadar zeki bir topluluk neden her şeyden çok Venüs'e odaklanmış? Peki haklarındaki her şey incelendiği zaman nasıl oluyor da satır aralarında dünya dışı varlıklarla ilgili ipuçları buluyoruz? Kadim zamanlarda Mayalar'ın sahiden de dünya dışı ziyaretçileri olmuş olabilir mi?

  Bu sorulara bir yanıt bulmak şuan için çok zor...

  Daha foton kuşağıyla ilgili ve dünyanın manyetik kutuplarının değişimleriyle ilgili konulara değinemedim. Bir de Mu efsanesi vardı. Neyse bu seferlik de burada bitirelim ve bir sonraki postta görüşmek üzere sözleşelim :) Sıkılmadınız umarım kavanozdan blogun canları (: Sonuna kadar bıkmadan okuyabildiyseniz minnettarım, dikkat edin kendinize ve hep pozitif düşünün bari bir kısmımız evrendeki enerji dengesini olumlu etkileyelim ;)

~Sessizgemi~

22 yorum:

  1. sonuna kadar ilgiyle okuduğumuzdan ve bir sonraki yazını da merakla beklediğimizden emin olabilirsiniz.
    :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Morkalemlik, çok sevindim :)
      Sevgiler

      Sil
  2. Hımm ilginç bilgiler..
    Ama zaten 21 aralık 2012 de dünyanın sonunun geleceğine inanmıyorum. Bilseydi bunu Peygamber efendimiz bilirdi ki ona bile gaibden haber verilmemiş :)

    ama bu tür uygarlıkları incelemek gizemli ve hoş oluyor sanırım. Ben bu uygarlıklar adına çekilmiş olan egzotik filmlere bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın ben de senin gibi düşünüyorum, burada olayları bilimsel yönden ele aldım sadece :)

      Doğru, kıyamet hakkında Kuran'da da yalnızca belirtiler ve alametler söylenmiş. Alametlerin hepsi gerçekleştikten sonra kıyamet kopacak denmiş..

      Bu uygarlıkları incelemek gizemli ve büyüleyici oluyor evet :) Özellikle Mayaları ve Eski Mısırlıları araştırmayı seviyorum. Aynen ben de öyle, filmler olsun belgeseller olsun uygarlıklar hakkındaki şeyleri seviyorum.
      :)

      Sil
  3. mayalar hakkında baya bilgiye sahipsin bakıyorum ben pek ilgilenmiyorum o nedenle bi haberim ama bugün öğrenciler bile 21 aralıkta kıyamet kopacakmış falan diye konuşuyorlardı ben de defter dolduruyordum duyunca ister istemez güldüm. hocam siz bir şey biliyor musunuz? diye hemen bana soruyorlar. yine gülerek hiçbir şey bilmiyorum en ufak fikrim yok dedim.

    zaten evimde tv yok insanları telaşlandıran çoğu haberi izlemediğim için sanırım rahatım böyle bloglarda görüyorum ancak :) yalnız sonuna kadar okudum benim köyde duran öğrencilerim bile duymuş diye merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceden beri eski uygarlıklara meraklıyım, onlar hakkında bir şeyler okumak izlemek ve öğrenmek hoşuma gidiyor :)

      Televizyonda Maya kehanetleri gibi olaylar çok kullanılıyor bu şekilde olayları abartarak reyting elde eden programlar çok, haliyle çocuklar da etkileniyor ve kafalarında sorular oluşuyor.

      Haberler artık izlenmez oldu. Programlardansa uzak duruyorum :) Sıkılmadan sonuna kadar okuduğun için teşekkür ederim Asiruh :)

      Sil
  4. ne sıkılması ya, bu yazı daha etkileyici, zaman tarih takvimler. ama bunlar çok şaşırtıcı. nası düşünüp bulmuşlar bunları. bu mayalarda bişi olmalı. bu nasıl vizyon, dünyanın tarihini bile hesaplayabiliyorlar. çok şaşırdım valla. okumuştum ama bu çok derli toplu olmuş. sen de amma ayrıntılı yazmışsın. bravo valla pes.
    :)
    sen de bilim adamı kumaşı var sahiden de.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkılmadığına sevindim, yazarken sıkıcı oldum sanıyorum :) Hayal güçleri fazla gelişmiş bence o yüzden böyle akıl almaz icatları var. Ben abarttım diye korkmuştum ama sen güzel diyorsan rahatladım vallahi, teşekkür ederim çingum :)

      Ah ah, şu matla sorunlarım olmasa sahiden Nasa ile çalışacaktım da işte ;)

      Tekrar teşekkür ederim deep, beğendiğine sevindim :)

      Sil
  5. çok güzel bilgiler var burada. Emeğe selam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim N.Narda, selamlar hoş geldin :)

      Sil
  6. Selam!Bu arada blog çok güzel olmuş ellerine sağlık.Kış havasını andırıyor da...
    Maya Uygarlığı demişken okulda bizim salakların aklına 21 Aralık geliyor.Sanki 21 Aralıkta kıyamet kopacakmış...Hurafe bunlar.(sakın yanlış anlama :))
    Post da güzel olmuş buna çok çok emek vermişsin.Ona da ellerine sağlık:)
    Seni daha fazla yormayayım...Sevgiler...^.^

    Bir Garip Kişilik^^!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam :)
      Teşekkür ederim sezon stili olsun blog, dedim :)
      Hurafe tabii neden yanlış anlayayım ben de onu anlatıyorum ya, okuldakilere bakma sen mantıklı olan herkes anlar bunun saçmalık olduğunu :)
      Teşekkürler canım benim :)
      Yormak değil canım yaz istediğin gibi, sevgiler ^.^

      :)

      Sil
    2. Bir şey değil de mimlendin bu arada :D

      Sil
    3. Tamam canım gördüm mimi ilk fırsatta cevaplayacağım, teşekkürler :)

      Sil
  7. Son yazım sizi de ilgilendiriyor. Mimlendiniz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kleinn Klein,
      Mim yazmayı seviyorum, teşekkür ederim :))
      İlk fırsatta cevaplayacağım :)

      Sil
  8. Mayalar kaç yıl önce yaşamışlar ve bilimde bu kadar da ileriler. şu an yaşasalar ne olurdu acaba merak ettim :)

    "Doğdukları gün evrene hakim olan ruhsal güce göre hayatta neden var olduklarını ve nasıl bir yaşam amaçları olduğunu anlıyorlardı. Yani her biri belli bir amaç uğruna dünyaya geldiklerine inanıyorlar ve buna göre yaşıyorlardı." ama süpermiş bu çingum. ben de istiyorum bu takvimden :) hihi ne güldüm yorumuna, abi ben şimdi ne olacağım, vay ben başımı alıp gidem :)

    haha meşhur tarih de geldi, bak çok büyük arınma olcakmış, değişiklik olacakmış diyorsun ya, acaba şu savaşları çıkaranların, ülkeleri mahvedenlerin başına meteor falan mı düşecek çingum? işte toplumsal arınma, oh mis :) savaşlar biter,tertemiz oluruz. heyecanla bu meteoru bekliyorum :)

    BigBang! :)

    valla olumsuz enerjiden çökecek evren. aynen öyle düşünüyorum ben de çingum. herkesi korkuttular ama. herkes kötü düşünürse nolur? düşünmek istemiyorum hiç.

    neden bıkalım akıllım, çok sevdim ben. bir sürü de şey öğrendim, devam et yazmaya lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Maya uygarlığı halen devam ediyor olsaydı şimdi Ay'a koloniler kuruyor olurduk (:

      Hahaha öyle ama adamlar bulmuşlar kargaşayı önlemenin pratik yolunu hepsi de buna bağlıymış :) Fakat kaderlerinde ne varsa yaşamak zorundalarmış asilik yapamıyorlarmış öyle de bi zorluğu var :) Bak ne buldum Maya burçları aynı o takvim, bana yazar, sanatçı olmalısın kaderinde şamanlık var falan diyor hahaha, sen de bak bakalım bi: http://www.mayaburcum.com/

      Aman 3. dünya savaşı falan çıkmasın da başka bir şey istemem çingum, dünya kaydı gidiyor valla haberleri izleyemiyorum artık. Ama bak meteor iyi olurdu o kötülerin başına düşse :) Valla oh mis (: Enerji olayına dikkat edelim de çingum biliyorsun düşünce gücü ters tepebiliyor ;)

      Bigbang! :)

      Kötü düşünenlerin hepsi Şirince'de toplanmış onlar korksun bence :)

      Sevindim çingum, teşekkür ederim, yazacağım inşallah :)

      Sil
    2. baktım çingum ama ben buraya yorum yazdığımı sanmıştım yazmamışım baksana :)

      bana uygun meslek sanatkarlıkmış, diğerler meslekleri göstermiyor üye ol diyor :)

      "Mayalar sizin için “şafağı getiren” veya “hayat yolunu berraklaştırarak yeni güneşi getiren hayalperest” ifadelerini kullanırlar. Yaşam amacınız karanlığın içinde sıkışmış ışığı bulmak ve onu günışığına çıkarıp paylaşmaktır." ne yaşam amacım varmış ama :) beğendim :) haha çingum bana dikkat çekici, konuşkan, zeki de demiş bu Mayalar, arada bir şaşırıyorlar işte, bknz: 21 Aralık :)

      Sil
    3. Aynen bana da öyle söylüyor sanatkar olmalıymışım, benim burcum ışıkmış, acaba beni mi arıyormuşsun ki :D Bu hayatta pek çok sınavdan geçiyormuşum hah :D Psişik güçlerim varmış ve bilinçaltım kuvvetliymiş o.O Rüyalarımın normal olmadığını biliyordum! :D Uygun mesleğim yazarlıkmış hmm.. "Ne düşündüğüne dikkat et gerçek olabilir" sözü en çok benim için geçerliymiş bak sen şu işe :) Pek bi yaratıcı yeteneklerim varmış duvarları falan boyamak istersem engel olunmamalıymış zira gelecekte ünlü bir ressam da olabilirmişim :D Ruh gücüm de yüksekmiş, Bleach'deki gibi bir shinigami mi olsam acaba, taichi yöntemleri mi denesem ne yapsam :)

      Fakat bak bu takvim gerçeğe çok yakın bence çingum :) Fazlaca uyduruk olmasına rağmen insanın kişiliğini neredeyse yüzde yüz gösteriyor sanki. Ben sana şafak yıldızım demiyor muyum, karanlığımı aydınlattığını da düşünüyorum, hayal gücün de oldukça yüksek sanat alanlarında sürer olabilirsin, diğer ikisini bilmiyorum zaten onlar insanın kendi seçimleriyle ilgili ama zeki olduğun konusunda da takvimle aynı fikirdeyim :)
      Şimdi Eski Mayalar ile bir alakam olduğundan şüphelenmeye başladım hihih :D Ama bak şimdi 21 Aralık'da kıyamet kopacağını onlar söylemedi ki, yalnızca yeni bir döngüye girileceğini ve insanlığın yükselişe geçeceğini ve bunun gibi şeyler söylüyorlardı, kıyamet olayı günümüz insanının uydurmasıydı ;)

      Sil
  9. Peki maya dili ile Türk dili arasındaki benzerliği ve onlara ait savaş aletlerinin üzerinde ay-yıldız bulunduğunu da biliyor muydun!! Atatürk bu konuların araştırılması için emekli General Tahsin Bey'i görevlendirmiş. Araştırdıkları kitaplar ve buldukları belgeler halen Türk Dil Kurumu'nun kütüphanesinde ve Anıtkabir'de muhafaza edilmekte.
    Kıyamet'in 21.yy'da yaşanacağını söylediler ve yaşanıyor da.İnsanlığın kıyamet algısı yanlış, kıyamet senin de son paragrafta yazdığın gibi "insanlığın yükselişe geçişi ve mecburi aydınlanışı yaşamaları" Bizim algımızda ki kıyamet "yerle gök'ün yer değiştirmesi, daha önce de yaşanmış olan TUFAN'dır."
    Maya'lar M.Ö. 200.000 V3 70.000 yılları arası yaşayıp inanılmaz matematik ve uzay bilgisine sahipler. Sadece bu bilgi bile bizden önce çok ve daha çok fazlasını bilen bir nesil yaşamış demek için!!
    Verdiğin bilgiler, harika. Ellerine sağlık..
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pe hito, yorum spam klasöründeymiş yeni fark ettim çok üzgünüm..
      Savaş aletleri ve diller arasındaki benzerlik konusunda bir şeyler biliyordum, Atatürk'ün araştırmaları da evet biraz okumuştum. Gerçekten çok ilginç bir mesele.
      Doğru haklısın Mayaların algıladığı kıyamet işte tam da böyle bir şey, geçtiğimiz yıl çok kötü bir yıldı, takvimlerinde hep felaketlerin ve kötü olayların belirtildiğini söylemiştim sanırım, 21 Aralık da ufak bir sapmayla benzer şeyleri işaret ediyormuş diyebiliriz..
      Bizden önce var olmuş olan uygarlıkların hep ilkel olduğuna inanırız ama ben her zaman istisnalar olabileceğini düşünürüm Mayalar da bunun kanıtı, teknoloji yoksa gelişmişlik yok demek çok saçma, belki Mayalardan bile daha zeki daha gelişmiş uygarlıklar vardı ve zaman onların izini tamamen sildi, bunu bilemeyiz, kesin bir şey söyleyemeyiz.
      Teşekkür ederim, seni burada görmek güzel, yine gel lütfen
      :)

      Sil

Öyle okuyup kaçmak olmaz sevgili okur, fikrini belirt, bir selam et, bir ses ver, çekinme :)

Not: Yorum yaparken lütfen Türkçemizi koruyalım.

^.^